Θηλασμός, συμπλήρωμα και άυπνο μωρό


ΕΡΩΤΗΣΗ
Η ιστορία μου έχει ως εξής: Γέννησα με καισαρική τομή στις 40+ εβδομάδες ένα κοριτσάκι. Ήθελα να θηλάσω αποκλειστικά, αν όχι από την αρχή, τουλάχιστον στην συνέχεια. Στην κλινική κάθε φορά που ξύπναγε το μωρό θήλαζα για μισή ώρα, και μετά του έδιναν συμπλήρωμα. Στο σπίτι συνεχήστηκε το μοτίβο αυτό, μόνο που δεν θήλαζα μόνο μισή ώρα, θήλαζα κοντά μια ώρα, και μετά έδινα συμπλήρωμα. Μερικές φορές έπινε όλο το ξένο γάλα (60ml), μερικές φορές έπινε μόνο 10ml, δεν είχε σταθερό μοτίβο. Μου έλεγαν όλοι να το παλέυω, το γάλα θα κατεβεί για τα καλά στις 2 βδομάδες. Σήμερα το μωρό κλείνει 3 βδομάδες ζωής. Εδώ και μια βδομάδα, αποφασίσαμε με την γιατρό μου να το παλέψω με θηλασμό όλη μέρα (να μην δίνω καθόλου συμπλήρωμα), και να δίνω μόνο το βράδυ (που ξυπνάει 1 φορά) ξένο γάλα, για να μπορω να ξεκουράζομαι, για να έχω δύναμη να το παλέψω όλη μέρα. Έτσι και έκανα. Απο τις 6-7 το πρωί που ξύπναγε το μωρό, το βάζω στο στήθος. Τρώει όσο θέλει, συνήθως 1-1:30 ώρα, μετα κουράζεται κλείνουν τα ματάκια της, σταματά να θηλάζει, μισοκοιμάται, αλλά μόλις την βάλω στο κρεββατάκι της, αρχίζει να γκρινιάζει και να θέλει φαί. ΌΛΗ τη μέρα είναι στο στήθος. Αποτέλεσμα, από την υπερένταση να μην κοιμάται καθόλου όλη μέρα. Απο τις 7 το πρωί που ξυπνά, μέχρι τις 10 το βράδυ που θα κάνει μπάνιο και θα της δώσω συμπλήρωμα, ζήτημα να κοιμάται ΣΥΝΟΛΟ 3 ώρες. Κοιμάται 10-20 λεπτά, και μετα ξυπνά και θέλει στήθος. Όπως καταλαβαίνετε, έχω και εγώ φτάσει στα όρια μου. Μια-δυο φορές που έπρεπε να λείψω από το σπίτι της έδωσα ξένο γάλα και κοιμήθηκε 3-4 ώρες. Πραγματικά, δεν με πειράζει να είναι συνέχεια στο στήθος, φτάνει να κοιμάται και λίγο να μπορώ να ξεκουραστώ και εγώ λίγο. Έστω 1-1:30 ωρίτσα. Άντληση δεν μπορώ να κάνω. Αγόρασα θήλαστρο, προσπάθησα 1-2 φορές, αλλά υπέφερα... Και γάλα έχω, το στήθος μου τρέχει, και τις 2 φορές που προσπάθησα να αντλήσω, έβγαλα από το ένα στήθος μόνο 90 ml. Απολογούμαι για το μεγάλο email, αλλά ήθελα να σας εξηγήσω πλήρως την κατάσταση. Ευχαριστώ,
Λήδα Φ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Γεια σας,
θα προσπαθήσω να σας απαντήσω με τη σειρά που θέτετε τα ερωτήματα- θέματα.

1. Στην κλινική κάθε φορά που ξύπναγε το μωρό θύλαζα για μισή ώρα, και μετά του έδιναν συμπλήρωμα. Στο σπίτι συνεχήστηκε το μοτίβο αυτό, μόνο που δεν θύλαζα μόνο μισή ώρα, θύλαζα κοντά μια ώρα, και μετά έδινα συμπλήρωμα. Μερικές φορές έπινε όλο το ξένο γάλα (60ml), μερικές φορές έπινε μόνο 10ml, δεν είχε σταθερό μοτίβο. Μου έλεγαν όλοι να το παλέυω, το γάλα θα κατεβεί για τα καλά στις 2 βδομάδες. 


Είναι γεγονός ότι ο θηλασμός εγκαθίσταται γύρω στις 3 εβδομάδες μετά τη γέννηση, εφόσον όμως δεν έχει προηγηθεί η τακτική χρήση συμπληρώματος. Το ξένο γάλα και μάλιστα εφόσον δίνεται σε τόση μεγάλη ποσότητα (60 ml = σχεδόν πλήρες γεύμα) για ένα νεογέννητο, δεν προάγει τη διαδικασία εγκατάστασης, γιατί δεν "περνά" στον οργανισμό ότι χρειάζεται το μωρό μια δεδομένη ποσότητα γάλακτος. 

Όπως καταλαβαίνετε η πεποίθηση "δε φτάνει το γάλα, δώστε συμπλήρωμα" ουσιαστικά υποθάλπτει τη διαδικασία εγκατάστασης. 

Όταν για ιατρικούς λόγους χρειαστεί να δώσει κανείς συμπλήρωμα τότε αυτό πρέπει να δίνεται όχι με μπιμπερο αλλά με ποτηράκι ή σύριγγα, γιατί στην αρχή το μωρό παθαίνει "σύγχηση θηλών".

2. Σήμερα το μωρό κλείνει 3 βδομάδες ζωής. Εδώ και μια βδομάδα, αποφασίσαμε με την γιατρό μου να το παλέψω με θηλασμό όλη μέρα (να μην δίνω καθόλου συμπλήρωμα), και να δίνω μόνο το βράδυ (που ξυπνάει 1 φορά) ξένο γάλα, για να μπορω να ξεκουράζομαι, για να έχω δύναμη να το παλέψω όλη μέρα. Έτσι και έκανα. Απο τις 6-7 το πρωί που ξύπναγε το μωρό, το βάζω στο στήθος. Τρώει όσο θέλει, συνήθως 1-1:30 ώρα, μετα κουράζεται κλείνουν τα ματάκια της, σταματά να θηλάζει, μισοκοιμάται, αλλά μόλις την βάλω στο κρεββατάκι της, αρχίζει να γκρινιάζει και να θέλει φαί.

Η τακτική που ακολουθείτε την τελευταία εβδομάδα είναι πιο σωστή. Για να εγκατασταθεί ο θηλασμός χρειάζεται επαφή δέρμα με δέρμα και πολύ συχνοί θηλασμοί (10-12 ημέρα) ή αντλήσεις. Έτσι βαθμιαία αυξάνεται η παραγωγή. Οι βραδυνοί θηλασμοί μεταξύ 11μμ-6πμ είναι ιδιαίτερα σημαντικοί γιατί τότε η ορμόνη προλακτίνη η ορμόνη παραγωγής γάλακτος. Είναι στα ύψη. Είναι απαραίτητος επομένως τουλάχιστο ένας βραδυνός θηλασμός για την εγκατάσταση της γαλουχίας.

3. Όπως καταλαβαίνετε, έχω και εγώ φτάσει στα όρια μου :). Μια-δυο φορές που έπρεπε να λείψω από το σπίτι της έδωσα ξένο γάλα και κοιμήθηκε 3-4 ώρες.
Είναι γεγονός ότι το ΄ξένο γάλα είναι πιο δυσπεπτο από το μητρικό, γι αυτό κοιμάται πιο πολλές ώρες. Ταυτόχρονα όμως είναι και λιγότερο φιλικό στο πεπτικό σύστημα του μωρού. Γι αυτό τα μωρά πρέπει να πίνουν μητρικό γάλα, όπως και κάθε θηλαστικό συνήθως τρώει το γάλα της μαμάς του.

4.Άντληση δεν μπορώ να κάνω. Αγόρασα θήλαστρο, προσπάθησα 1-2 φορές, αλλά υπέφερα... Και γάλα έχω, το στήθος μου τρέχει, και τις 2 φορές που προσπάθησα να αντλήσω, έβγαλα από το ένα στήθος μόνο 90 ml.


Εάν δε σας βολεύει το χειροκίνητο θήλαστρο, που είναι αργό και για περιστασιακή χρήση καλύτερα να νοικιάσετε ένα νοσοκομειακό από ένα μαιευτήριο. Θα αντλείται γάλα πολύ πιο γρήγορα και με λιγότερο κόπο. Τα 90 ml από το ένα στήθος είναι πολύ καλή ποσότητα! Σημαίνει ότι έχετε γάλα!

Το γάλα της άντλησης είναι αυτό που πρέπει από εδώ και εμπρός να χρησιμοποιείτε ως συμπλήρωμα, προσοχή όχι με μπιμπερό. Επίσης μπορεί καποιος δικός σας να δώσει αυτό το μητρικό γάλα για να σας ξεκουράσει και να μπορέσετε να κοιμηθείτε.

Ελπίζω να σας έδωσα κάποιες λύσεις.
Πιστεύω ότι είστε κοντά στο να τα καταφέρετε.Παιδίατρος, MSc, MRCPCH, PgDip (Allergy)
 Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.
www.paedhealth-development.grΤις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ


Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού


5 σχόλια :

Ανώνυμος ,  11/11/10 09:47  

Κατ' αρχήν θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για αυτή την υπέροχη προσπάθεια ενημέρωσης. Ειδικά για άτομα σαν εμένα που βρισκόμαστε στην επαρχία, δεν έχουμε πολλές δυνατότητες να μας παρέχονται συμβουλές από εξειδικευμένους συμβούλους, παρά μόνο με το σταγονόμετρο και μετά από πολύ ψάξιμο!
Το ερώτημα που ήθελα να απευθύνω, είναι το εξής:
Γέννησα με καισαρική τομή και τις πρώτες 3 μέρες δε μου επιτρέψανε να θηλάσω, εξαιτίας των αντιβιοτικών φαρμάκων που μου χορηγούσανε. Η υπεύθυνη μαία του νοσοκομείου, ήρθε και με σήκωσε με δική της πρωτοβουλία και με ενθάρρυνε πραγματικά πολύ στο να θηλάζω. Μετά όμως από κάθε θηλασμό, η κοινή τακτική επέβαλε και τη χορήγηση συμπληρώματος. Όταν γύρισα στο σπίτι, συνεχίστηκε το ίδιο μοτίβο: 20' θηλασμός από κάθε στήθος και μετά συμπλήρωμα. Όλοι μου λέγανε ότι πιθανότατα είναι περιττό το να θηλάζω αφού το παιδί έπινε όλο το συμπλήρωμα, άρα από εμένα έπαιρνε γύρω στα 20ml-30ml (όπως υπολόγισε η παιδίατρος). Συμπέρασμα: δεν είχα γάλα!
Περίπου 30μέρες μετά, παθαίνω μαστίτιδα. Η μαία που με βοήθησε, μου είπε ότι κακώς έδινα συμπλήρωμα στο παιδί, αφού είχα πολύ γάλα. Έτσι ξεκίνησα να θηλάζω αποκλειστικά για τον επόμενο μήνα, πετάξαμε τα μπιμπερό και το παιδί ήτανε μια χαρά και βάρος έπαιρνε κανονικά και με τους κολικούς είδαμε αισθητή βελτίωση.
Κάποια μέρα και εντελώς ξαφνικά, διαπιστώνω ότι δεν έχω γάλα. Αρχικά το απέδωσα σε κούραση, μετά σε διατροφή, μετά ζήτησα τη γνώμη της μαίας, η οποία επίσης δεν καταλάβαινε τι μπορεί να είχε συμβεί. Κάναμε πολλές προσπάθειες να το επαναφέρω, άλλα κάθε φορά που άρχιζε να βελτιώνεται η κατάσταση, ξανακοβότανε ξαφνικά. Την τρίτη φορά που μου κόπηκε το γάλα, εγκατέλειψα (αφού είχα γίνει ράκος) και εγκατέστησα το μπιμπερό.
Συνοψίζοντας, το ερώτημά μου είναι το εξής: τι μπορεί να συμβεί και να κοπεί το γάλα τόσο ξαφνικά?
Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν αυτό μπορεί να ξανασυμβεί, καθώς ετοιμάζομαι για το δεύτερο μωρό.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Ρ.

Κάτια Σοφιανού 12/11/10 00:07  

Aγαπητή αναγνώστρια,
Θα προσπαθήσω να απαντήσω παρόλο που μου λείπουν οι ηλικίες του μωρού σας σε ορισμένα από τα γεγονότα που αναφέρετε.

Επίσης δεν ξέρω σε ποια χρονική στιγμή που αναφέρετε τα παραπάνω μείνατε εγκυος πάλι. Μια νέα εγκυμοσύνη λόγω των ορμονικών μεταβολών θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή γάλακτος, συνήθως όμως όχι ανεπανόρθωτα.

Η κούραση και το άγχος επίσης είναι παράγοντες επιβαρυντικοί. Πίνατε αρκετά υγρά, είχατε εμετούς στη νέα εγκυμοσύνη, πήρατε κάποιο νέο φάρμακο; Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι καθοριστικοί παράγοντες.

Κάτια Σοφιανού
Παιδίατρος, MSc, MRCPCH, PgDip (Allergy)
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.

Unknown 14/6/16 08:54  

Παρακαλω σοσ ειμαι νεα μαμα με μωρο 6 ημερων προσπαθω να εδραιωσω το θηλασμο αλλα λογω κουρασης και πονου (δυσκολη γεννα πολλα ραμματα) ενω θηλαζω το μωρο πολλες φορες μεσα στην νερα το βραδυ πινει βρεφικο επειδη εγω συνηθως ποναω και ξαπλωνω ή κλαιει και του δινει η πεθερα μου πλεον 60ml γαλα...Ερωτηση τι κανω λαθος πως να κινηθω να το βγαζω με το θηλαστρο και πως να το πινει?Ευχαριστω εκ των προτερων Νασια

Μητρικός θηλασμός.com 14/6/16 13:24  

Αγαπητή φίλη,
να σας ζήσει το μωράκι και συγχαρητήρια για την προσπάθεια θηλασμού του παρά τις δυσκολίες.

Είναι αναμενόμενη η κούραση τον πρώτο καιρό πόσο μάλλον μετά από δύσκολο τοκετό, ωστόσο σύντομα θα ανακάμψετε. Με υπομονή, επιμονή, βοήθεια και υποστήριξη από το κοντινό σας περιβάλλον θα τα καταφέρετε με το θηλασμό! Αν αισθάνεστε ότι μόνη σας δυσκολεύσετε να τα καταφέρετε, μη διστάσετε να ζητήσετε το συντομότερο βοήθεια από κοντά από κάποιον ειδικό σε θέματα θηλασμού για να σας στηρίξει εξατομικευμένα.

Για να ξεκουράζεστε περισσότερο και να πονάτε λιγότερο μπορείτε να δοκιμάσετε να θηλάζετε ξαπλωτή ​​​​​​​​βλ. εδώ και τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας για το bed sharing βλ. εδώ να κοιμάστε θηλάζοντας το μωρό σας.

Εάν αποφασίσετε να αντλείτε για να δίνει κάποιος άλλος γάλα στο μωρό προκειμένου να ξεκουραστείτε, θα πρέπει να προσέξετε στην επιλογή του θηλάστρου, καθώς δεν είναι όλα τα θήλαστρα κατάλληλα για όλες τις χρήσεις.

Ωστόσο να ξέρετε πως η χρήση μπιμπερό (και πιπίλας) πριν την εδραίωση του θηλασμού (δηλαδή γύρω στις 4-6 εβδομάδες) μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον θηλασμό (πχ έχει τον κίνδυνο σύγχυσης θηλών, ανεπαρκή παραγωγή μητρικού γάλακτος, πέτρωμα στήθους κ.α.) ενώ η χωρίς ιατρικό λόγο χορήγηση βρεφικού γάλακτος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μωρό όπως πχ αλλεργίες κ.α.

Για την αποφυγή των πιθανών προβλημάτων, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να δώσετε το αντλημένο ή βρεφικό γάλα στο μωρό, όπως με σύριγγα, ειδικό κυπελάκι ή το σύστημα SNS.


Καλή συνέχεια! Καλούς θηλασμούς!

Νάσια Καραγκιοζάκη 15/6/16 22:51  

Ευχαριστω πολυ ελπιζω να καταφερω να το θηλασω οσο το δυνατον περισσοτερο...

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP