Η στοματική υγεία του παιδιού

1 Γιατί πρέπει να προσέχω την υγεία του στόματός μου; 
Το στόμα μας είναι η "είσοδος" του οργανισμού μας. Χαλασμένα δόντια (λόγω τερηδόνας) ή ούλα που ματώνουν (λόγω ουλίτιδας) δημιουργούν πρόβλημα στη ρύθμιση του διαβήτη (αδικαιολόγητα "υψηλά"), όπως ακριβώς συμβαίνει κι όταν είσαι κρυωμένος.

2 Τι είναι η τερηδόνα;  
Η τερηδόνα είναι η κυριότερη αρρώστια των δοντιών. Οφείλεται σε μικρόβια τα οποία "τρώνε" σιγά σιγά την επιφάνεια του δοντιού, δημιουργώντας τρύπα, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και το νεύρο του δοντιού, και τότε ξεκινά ο πονόδοντος! Τα μικρόβια αυτά εμφανίζονται όταν μένουν στα δόντια τροφές για αρκετό καιρό.

3 Τι είναι η ουλίτιδα; 
Η ουλίτιδα είναι η αρρώστια των ούλων. Ξεκινά την εμφάνισή της με ούλα που ματώνουν και μπορεί να φτάσει μέχρι και στο σημείο να κουνιούνται τα δόντια (περιοδοντίτιδα), χωρίς να έχουν τερηδόνα, να χάσουν δηλαδή τα δόντια τη στήριξή τους. Οφείλεται και αυτή, όπως και η τερηδόνα, στα μικρόβια που αναπτύσσονται λόγω των τροφών που έχουν μείνει στο στόμα.

4 Τι πρέπει να κάνω για να μην έχω πρόβλημα με τα δόντια και τα ούλα μου; 
Η λύση είναι πολύ απλή: το βούρτσισμα των δοντιών είναι αρκετό ώστε να εξασφαλίσεις άριστη στοματική υγεία. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται με φθοριούχο οδοντόκρεμα 2-3 φορές την ημέρα μετά το φαγητό. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μην ξεχνάς το πλύσιμο των δοντιών σου το βράδυ, πριν από τον ύπνο.

5 Υπάρχει και κάτι άλλο που μπορώ να εφαρμόσω, εκτός του βουρτσίσματος, ώστε να έχω καθαρά δόντια και ούλα; 
Βεβαίως, υπάρχει, εκτός της οδοντόβουρτσάς σου, και το οδοντικό νήμα, όπως και το φθοριούχο στοματόπλυμα, που μπορείς ν' αγοράσεις από το super market και να τα χρησιμοποιείς καθημερινά, αφού πρώτα έχεις βουρτσίσει τα δόντια σου.

6 Ποιος θα μου δείξει πώς να φροντίζω τα δόντια μου σωστά; 
Ο παιδοδοντίατρος είναι ο ειδικός οδοντίατρος που ασχολείται με τα δόντια των παιδιών και των εφήβων. Στον παιδοδοντίατρο πρέπει να πηγαίνεις κάθε έξι μήνες για να σου καθαρίζει τα δόντια από την "πέτρα" (τροφές, δηλαδή, που έχουν μείνει πολύ καιρό, έχουν σκληρύνει και δεν μπορείς να τις απομακρύνεις με το βούρτσισμα). Παράλληλα, θα σου βάζει ένα ειδικό ζελέ στα δόντια (φθορίωση) για να γίνουν πιο γερά. Αυτός θα σου δείξει πώς πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου σωστά και πώς θα χρησιμοποιείς το οδοντικό νήμα.


Πηγη: enet 
Photo: sxc 
___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP