Παιδί: Η ωτίτιδα του κολυμβητή

Καλοκαίρι, θάλασσα, βουτιές! Μήπως όμως μετά τα παιχνίδια στο νερό, το μικρό σου παραπονιέται ότι πονάει το αυτάκι του;
 

Τι είναι η ωτίτιδα;
Ωτίτιδα είναι η μικροβιακή μόλυνση του αυτιού και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία του παιδιού. Ωστόσο, όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο μεγαλύτερη ευαισθησία παρουσιάζει στην ωτίτιδα. Αυτό οφείλεται στην ανατομία του αυτιού και στο γεγονός ότι στα παιδιά ο ακουστικός πόρος και η ακουστική μεμβράνη είναι πιο μικρά με αποτέλεσμα το αυτί να μην αερίζεται καλά. Έτσι, εύκολα μπορεί να εγκλωβιστεί ένα μικρόβιο που θα προκαλέσει μόλυνση.

Η ωτίτιδα του κολυμβητή
Τώρα το καλοκαίρι συνηθίζεται να συναντάμε τη λεγόμενη “ωτίτιδα του κολυμβητή”, ωτίτιδα δηλαδή που προκαλείται από τα μικρόβια που υπάρχουν στις θάλασσες και τις πισίνες. Τα συμπτώματα είναι ίδια με την κοινή ωτίτιδα. Το παιδί νιώθει έντονο πόνο και κρατάει ή τραβάει το αυτάκι του ενώ δεν αποκλείεται να εμφανίσει και πυρετό.

Αν η ωτίτιδα δεν διαγνωστεί εγκαίρως από τον παιδίατρο και δεν χορηγηθεί αντιβίωση υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το τύμπανο ώστε να αποσυμφορηθεί το πύον που έχει συγκεντρωθεί στο αυτί.

Ακόμα και αν συμβεί αυτό, με την κατάλληλη θεραπεία το τύμπανο αποκαθίσταται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Μέτρα πρόληψης: 

  • Να φροντίζουμε να κάνουμε μπάνιο σε καθαρές θάλασσες και πισίνες.
  • Μετά το μπάνιο να πλένουμε με καθαρό νερό το κεφάλι του παιδιού για να απομακρύνουμε υπολείμματα άμμου, σκόνης και αλατιού.
  • Αν έχει μπει νερό στο αυτί του παιδιού μπορούμε με ένα πιστολάκι για τα μαλλιά -πάντα από απόσταση- να περιορίσουμε την υγρασία μέσα στο αυτί, καθώς είναι “καλός αγωγός” για την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων.


Σπύρος Μαζάνης 
Παιδίατρος 


Πηγή & φωτό: tlife___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP