Θηλασμός για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο θηλασμός είναι το κλειδί για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος των νεογέννητων. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το γάλα της μητέρας ενεργοποιεί τις φυσικές άμυνες του οργανισμού με έναν τρόπο που το γάλα σκόνη δεν μπορεί να κάνει, καθώς προκαλεί μια αντίδραση στο έντερο που καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η αλήθεια είναι ότι από πολύ παλιά έχει διαπιστωθεί ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σειράς από ασθένειες, ενώ ο θηλασμός συνδέεται με λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού, των αφτιών και γενικές αδιαθεσίες. Μακροπρόθεσμα, δε, τα μωρά που θηλάζουν είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα, να εκδηλώσουν υπέρταση, έκζεμα ή άσθμα. Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι η επιβεβαίωση της σχετικής θεωρίας θα οδηγήσει στη δημιουργία γάλακτος για βρέφη που θα μιμείται τις ιδιότητες του μητρικού σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού. 

Η Σάρον Ντόνοβαν, καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις που πραγματοποίησε την έρευνα, δήλωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι το μητρικό γάλα προκαλεί γενετικές αλλαγές στο έντερο που είναι διαφορετικές από εκείνες των παιδιών τα οποία διατρέφονται με γάλα σκόνη. Το πεπτικό σύστημα του βρέφους υφίσταται αξιοσημείωτες αλλαγές από την τροφή που δέχεται». Κατά την έρευνα, μελετήθηκε η επίδραση της διατροφής σε είκοσι δύο υγιή βρέφη, δώδεκα από τα οποία θήλαζαν, ενώ τα δέκα τρέφονταν με γάλα σε σκόνη. 

Η τεχνική που ακολουθήθηκε πρόβλεπε την απομόνωση κυττάρων του εντέρου από τα κόπρανα των μωρών, τα οποία στη συνέχεια συγκρίνονταν ως προς τη διέγερση που προκαλούσαν σε διαφορετικά γονίδια. 

Το επόμενο βήμα είναι να διαπιστωθεί πώς τα βακτήρια στο έντερο διαφοροποιούνται στα βρέφη που θηλάζουν και σε εκείνα που τρέφονται με γάλα σκόνη. 

«Τώρα θα μπορέσουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι συμβαίνει σε ένα βρέφος, από τη σύνθεση της διατροφής του μέχρι τα μικρόβια στο έντερο και τα γονίδια που ενεργοποιούνται» κατέληξε η δρ Ντόνοβαν.


Πηγή & φωτό: madata 


___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP