Παιδί: Τα πολλά χάμπουργκερ μέσα στην εβδομάδα βλάπτουν!

Τα πολλά χάμπουργκερ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος στα παιδιά, ενώ η μεσογειακή δίαιτα με μειωμένο
 
Τα παιδιά που τρώνε τρία ή περισσότερα χάρμπουργκερ την εβδομάδα, με τις συνηθισμένες συνοδευτικές σάλτσες και τα "απαραίτητα" αναψυκτικά, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος. 


Αντίθετα, μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψάρια, και με χαμηλά λιπαρά, όπως η μεσογειακή, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο άσθματος, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Ερευνητές από τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βρετανία μελέτησαν στοιχεία για 50.000 παιδιά ηλικίας 8 - 12 ετών από 20 χώρες και διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των χάρμπουργκερ (και λοιπών σνακ τύπου "μπέργκερ") και στην εκδήλωση άσθματος, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού χαμηλής ποιότητας, ιδίως από τους νέους.

Αυτή καθεαυτή η συχνή διατροφή με κρέας δεν φαίνεται να έχει επίπτωση για την εμφάνιση άσθματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως, όπως εκτιμούν, η συχνή κατανάλωση χάρμπουργκερ αποτελεί ένα "σήμα" για τη συνύπαρξη άλλων παραγόντων ενός γενικότερου ανθυγιεινού τρόπου ζωής, οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο για άσθμα.

"Δεν υπάρχει άμεση ισχυρή σχέση με την ίδια την τροφή, όμως τα χάρμπουργκερ ’αντιπροσωπεύουν’ άλλους παράγοντες σχετικούς με το στιλ ζωής και το περιβάλλον, όπως την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης", δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας Γκαμπριέλε Νάγκελ του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του γερμανικού πανεπιστημίου του Ουλμ, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "Thorax" (Θώρακας).

Από την άλλη, οι ερευνητές επεσήμαναν, μια διατροφή με φρούτα, λαχανικά και ψάρια, που περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχει ευεργετική επίδραση στο άσθμα. Ειδικότερα, τόνισε η Νάγκελ, οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, επιτρέπουν την καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, μειώνοντας τις πιθανότητες και τα συμπτώματα του άσθματος.

Το άσθμα είναι η πιο κοινή χρόνια πάθηση στα παιδιά και συχνά προκαλείται από τη σκόνη και άλλους αλλεργιογόνους παράγοντες, προκαλώντας φλεγμονή στους πνεύμονες, με συνέπεια το αγκομαχητό και τη δυσκολία αναπνοής. 


Σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η νόσος πλήττει περίπου 300 εκατ. ανθρώπους και οδηγεί στο θάνατο γύρω στους 250.000 κάθε χρόνο. Για άγνωστους λόγους, εδώ και περίπου 25 χρόνια η πάθηση εμφανίζει έξαρση διεθνώς, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες.


Πηγή: ert3
Photo: avlxyz___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP