Οι πρόωρες γεννήσεις είναι (και) κληρονομικές

Ο κίνδυνος για πρόωρη γέννηση ενός μωρού έχει και γενετική αιτία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι οι πρόωρες γεννήσεις τείνουν να εμφανίζονται στις ίδιες οικογένειες και να "περνάνε" από γενιά σε γενιά. 

Οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί οι ίδιες πρόωρα ή οι οποίες έχουν αδέλφια που έχουν γεννηθεί πρόωρα, εμφανίζουν 50-60% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν κι αυτές πρόωρο μωρό. 

Η μελέτη, από ερευνητές του πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γυναικολογίας "Obstetrics and Gynecology", σύμφωνα με το BBC, μελέτησε τις περιπτώσεις άνω των 22.300 οικογενειών. 

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι νέες έρευνες πρέπει πλέον να γίνουν και να εστιάσουν στον εντοπισμό συγκεκριμένων γονιδίων που σχετίζονται με τις πρόωρες γεννήσεις. Η πρόωρη γέννα αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες θανάτου ενός νεογέννητου και μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία του. 

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες να προβλεφθεί -και, αν είναι δυνατό, να καθυστερήσει- μια πρόωρη γέννα, έχουν "σκοντάψει" στην ελλιπή κατανόηση των επιστημόνων για τις αιτίες του φαινομένου. 

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η πιθανότητα να γεννήσει πρόωρα μια μητέρα που ή ίδια είχε γεννηθεί πρόωρα, είναι αυξημένη κατά 60% αν πρόκειται για το πρώτο παιδί της και κατά 50% για τα επόμενα παιδιά της. 


 Πηγή & φωτό: ert3


2 σχόλια :

Mamma el 28/5/10 10:01  

Δεν ξέρω αν τελικά ισχύει η παραπάνω έρευνα. Εγώ γεννήθηκα πρόωρα αλλά όχι οι κόρες μου. Η μεγάλη μου μάλιστα δεν ήθελε να βγει. Πήρε όλο τον ένατο και μια μέρα παραπάνω. Βέβαια στη δεύτερη εγκυμοσύνη είχα παρατηρήσει πρόωρες συσπάσεις (έπαιρνα χάπια για αυτές) αλλά τελικά γέννησα κανονικά!!!

manoula 28/5/10 10:22  

Ευτυχώς Ελίζα η έρευνα μιλά για ένα ποσοστό πιθανοτήτων της τάξης του 50-60%... και φυσικά δεν είναι κανόνας να τύχει σε όποια γυναίκα έχει γεννηθεί πρόωρα! Οπότε θεωρώ, το αν ισχύει ή όχι θα αποδειχθεί εν καιρό... όταν θα υπάρχουν πολλά περισσότερα στατιστικά αποτελέσματα!

Να σου ζήσουν οι κορούλες σου :-)

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP