Εννέα στους δέκα έλληνες γονείς χορηγούν στα παιδιά τους φάρμακο χωρίς συμβουλή παιδιάτρου

Εννέα στους δέκα έλληνες γονείς χορηγούν στα παιδιά τους φάρμακο χωρίς συμβουλή παιδιάτρου, θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους. 

Στην μελέτη, που θα παρουσιαστεί το Σάββατο στο 48ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, συμμετείχαν 480 γονείς που επισκέφθηκαν τα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας. Όπως προκύπτει από τη μελέτη, οι δύο στους τρεις γονείς βασίζονται σε προηγούμενη εμπειρία με συμπτώματα που «μοιάζουν», οι μισοί στις συμβουλές του φαρμακοποιού, οι δύο στους πέντε στην άποψη κάποιου φίλου τους και ο ένας στους 20 στα Μέσα Ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που δείχνει ότι ο ένας στους δύο γονείς έχει πάντα στο φαρμακείο του σπιτιού του αντιβιοτικά. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί και η άνομη συμπεριφορά των φαρμακοποιών που έχει παρατηρηθεί, οι οποίοι αλλάζουν τις συνταγές των γιατρών και δίνουν άλλα, «παρόμοια» φάρμακα στους γονείς. Οι πιο συχνές αλλαγές που κάνουν είναι να χορηγούν αντιπυρετικά φάρμακα (90%), αλλά σε εξαιρετικά μικρή δόση, αντιϊσταμινικά (30%), δερματικές αλοιφές (15%) και ο ένας στους πέντε αλλάζει τα αντιβιοτικά. Οι περισσότεροι γονείς οι οποίοι χορηγούν φάρμακα με δική τους πρωτοβουλία είναι όσοι έχουν περισσότερα από δύο παιδιά, είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και αθίγγανοι. Η κατάσταση αυτή γίνεται εντονότερη στις αργίες. Τη ίδια στιγμή, στοιχεία δείχνουν ότι το βασικότερο αίτιο δηλητηριάσεων των παιδιών είναι η κατανάλωση φαρμάκων (41%). Ακολουθούν η κατάποση πετρελαίου (17%) και η μάσηση τσιγάρου (12%).


Πηγή: myhnews.gr___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP