Επικίνδυνο το κάπνισμα από «τρίτο χέρι»

Ο καπνός του τσιγάρου δεν επηρεάζει μόνο την υγεία των καπνιστών ή των παθητικών καπνιστών, αλλά ακόμα και των ατόμων που τα ρούχα τους έχουν … «ποτιστεί» από τον βλαβερό καπνό του τσιγάρου. 

Η έρευνα που έγινε από ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley της California, αποδεικνύει ότι οι καρκινογόνες ουσίες «νιτροσαμίνες» που προέρχονται από τον καπνό του τσιγάρου μπορεί να αναμειχθούν με τη σκόνη και στη συνέχεια να προσκολληθούν στα ρούχα ή ακόμη και στα δάχτυλά μας.

Ιδιαίτερα επιρρεπής ομάδα, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, είναι τα μικρά παιδιά, τα οποία, ανυποψίαστα, ίσως βάλουν τα εμποτισμένα με νιτροσαμίνες χέρια τους στο στόμα. 


Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική θεώρηση PNAS, μεταξύ των άλλων αναφέρεται η ανησυχία της ερευνητικής ομάδας σε σχέση με το κάπνισμα «από τρίτο χέρι»: "Τα ευρήματά μας αυξάνουν την ανησυχία για την έκθεση στα υπολείμματα του καπνού, που έχει αποκληθεί πρόσφατα κάπνισμα από τρίτο χέρι", γράφουν οι ερευνητές, τονίζοντας ότι ακόμη κι όταν ένας καπνιστής βγαίνει να καπνίσει σε εξωτερικό χώρο, όταν επιστρέψει φέρνει μαζί του τις επικίνδυνες ουσίες.

Ο χημικός και μέλος της ομάδας, Hugo Destaillats, είπε πως οι νιτροσαμίνες του καπνού "είναι ανάμεσα στα καρκινογόνα με την πιο ισχυρή και ευρέως φάσματος δράση, και περιέχονται τόσο στο άκαυτο τσιγάρο όσο και στον καπνό του τσιγάρου". 


Οι ερευνητές επέστησαν την προσοχή των αρμόδιων Αρχών προκειμένου να λάβουν ριζικά μέτρα για τον κίνδυνο του καπνίσματος από τρίτο χέρι. Ανάμεσα στα μέτρα που προτάθηκαν είναι η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στα σπίτια και στα αυτοκίνητα, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες.


Πηγή & φωτό: www.zougla.gr

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP